fbpx
Vegansk kost eller diabetes kost – hvad er bedst?

Vegansk kost eller diabetes kost – hvad er bedst?

(Klik på den fede skrift for referencer)

Vegetarer og veganere har den laveste risiko for at udvikle type 2-diabetes. I observationsstudier har forskere fundet ud af en plantebaseret kost kan beskytte mod type 2-diabetes med op mod 50 procent. Samtidig ved vi, at livsstil er langt vigtigere end vores gener. Hele 90 procent af alle type 2-diabetes tilfælde kan undgås med en sundere livsstil.

Spørgsmålet er blot om en vegansk kost også kan bruges i behandlingen af diabetes?

En forskergruppe forsøgte at finde svaret. De sammenlignede en almen diabetes kost med en vegansk kost for at finde ud af, hvilken kostform, der virkede bedst. 99 deltagere med type 2-diabetes deltog i forsøget. 49 skulle spise vegansk og 50 skulle følge de almene diabetes råd i 22 uger. 

Resultatet? 

Den vegansk gruppe oplevede det største vægttab på 6,5 kg mod 3,1 kg i den anden gruppe. Samtidig sænkede de deres kolesteroltal dobbelt så meget og indtog flere fibre, sundhedsfremmende plantestoffer, C-vitamin, A-vitamin, K-vitamin, B-vitaminer samt mindre mættet fedt og protein. Forskerne fandt ud af, at den veganske gruppe indtog en sundere kostsammensætning end den almene diabetes kost. 

Flere sundhedsfremmende næringsstoffer resulterede også i et større fald i behovet for medicin. Hele 43 procent mod 26 procent på den almene diabetes kost. 

Den almene diabetes kost ser ud til at have en positiv effekt i behandlingen af diabetes. Ingen tvivl. En vegansk kost ser bare ud til at være mere effektiv. Særligt når det kommer til at sænke langtidsblodsukkeret, som er et mål for, hvor højt blodsukkeret har været de sidste tre måneder. Hovedsymptomet for diabetes er et højt blodsukker. Denne tilstand er farlig, da det kan skade ens blodkar, synet og ødelægge nervesystemet, hvis man har forhøjet blodsukker i en lang periode. 

Hvilken kostform sænkede det høje blodsukker bedst? Måske har du allerede gættet det. 

Korrekt. Den veganske kost gav den bedste reduktion i blodsukkeret. Tiltrods for, at fiberindtaget kun lå på 21 gram for den veganske gruppe og 13 gram for gruppen, der spiste den almene diabetes kost. Vi bør indtage minimum 25 gram fiber hver dag og det afspejler, hvor mange hele uforarbejdede plantefødevare vi spiser. Den veganske gruppe oplevede gode resultater selvom de ikke spiste fik det daglige minimums indtag af fiberrige fødevare. Sammenlignet med den almene diabetes kost, ser en vegansk kost dog ud til at rende med sejren, når det kommer til behandlingen af diabetes. 

Luk menu