fbpx
Mættet fedt – hvor meget bør vi indtage?

Mættet fedt – hvor meget bør vi indtage?

(Klik på den fede skrift for referencer)

Før jeg startede på sygeplejestudiet, så gennemgik jeg en periode, hvor jeg spiste Low Carb High Fat. Jeg mæskede mig i bacon, fløde, pølser og fedtrige oste. Det var højt på mættet fedt, kolesterol og transfedtsyre. Det måtte da være sundt!

Jeg tog grueligt fejl og efter at have læst en del ernæringsforskning, så fortryder jeg bittert denne periode. Mættet fedt har vist sig at øge risikoen for blodpropper i hjertet. Spiser man for meget mættet fedt og transfedtsyre, så øger man sin risiko for tidlig død med op til 13 procent. Generelt er det særligt kød og forarbejdet kød, som mine tidligere favoritter bacon og pølser, der øger risikoen for at stille træskoene for tidligt. 

Du kan dog med fordel bytte de animalske fødevarer ud med fødevarer, der indeholder flerumættede fedtsyre end mættede, derved reducerer du din risiko for at udvikle blodpropper markant. 

Hvilke fødevarer kunne det være?

Nødder! En gruppe forskere har fundet ud af, at folk, der spiser nødder 4 gange om ugen har MEGET lavere risiko for at udvikle blodpropper i hjertet end dem, der næsten aldrig spiser nødder. Hvor lavt? Hele 50 procents lavere risiko. Så kan jeg roligt fortsætte med at spise mine peanutbutter og banan sandwiches. 

Men hvis man ikke er klar til at skære animalske fødevarer fra, hvor lidt mættet fedt, kolesterol og transfedtsyre bør vi indtage? 

Ifølge det amerikanske medicin institut, så kunne de ikke placere en grænse for et øvre indtag. Årsagen er, at et indtag over 0 procent øger risikoen for blodpropper. Der findes altså intet sikkert indtag af mættet fedt, kolesterol og transfedtsyre. Med andre ord – animalske fødevarer. Som det amerikanske medicin institut konkluderede, så kan det ikke lade sig gøre, medmindre man lever vegansk. 

Luk menu