fbpx
Spis plantebaseret og lev længere?

Spis plantebaseret og lev længere?

(Tryk på den fede skrift, for at se referencer)

De Blå Zoner
Forskere har fundet 5 steder i verden, hvor folk lever længere end gennemsnittet og har flest 100-årige beboere. Kroniske sygdomme er også et mindre problem i disse områder sammenlignet med verdenen omkring dem. Man er derfor blevet meget interesseret i at vide, hvilke livsstilsfaktorer, der holder folk fra områderne sunde og raske. Disse områder bliver kaldt for De Blå Zoner og fælles for dem alle er, at de lever et aktivt og socialt liv samt centrerer deres kost omkring plantebaserede fødevarer. En af de mest udforskede grupper er Syvende Dags Adventisterne fra Nordamerika. Her er den gennemsnitlige levealder 80,2 for mænd og 84,8 for kvinder, hvor det i Danmark er 72 for mænd og 77,7 for kvinder. 

Adventiststudierne er de mest pålidelige til dato, som sammenligner helbredsgevinsterne af forskellige kostformer. Som gruppe har de 50 til 70 procent reduceret risiko for at dø af visse kræftformer, hvilket kan skyldes deres sunde livsstil. De holder sig fra at ryge og drikke alkohol og lever generelt et aktivt liv. Samtidig er hele 50 procent vegetarer og en stor andel er veganere. Dette giver forskerne muligheden for at sammenligne, hvilket kostmønstre der bedst beskytter imod sygdomme som kræft, diabetes og hjertekarsygdomme. 

De længstlevende Adventister er dem, der spiser vegetarisk og nødder samt holder sig slanke, motionere og undgår rygning. De lever mere end 10 år længere end dem, der ikke foretager de samme sunde livsstilsvalg! For hvert livsstilsvalg de træffer, desto længere ser du ud til at leve. 

 

Vegetarerne, der samtidig lever foretager andre sunde livsstilsvalg, lever længst blandt Adventisterne, men generelt har de en højere levealder end andre befolkninger i vestlige lande. Samtidig har de vegetariske adventister også den laveste risiko for at dø af enhver form for sygdom. Måske kan svaret findes i deres generelle kostmønster?

Hvad spiser Adventisterne?
En forklaring på, hvorfor Adventisterne lever længere og udvikler færre kroniske sygdomme kan ligge i deres kost. De spiser hovedsageligt plantebaserede fødevarer. I gennemsnit består 87 procent af deres kost af frugter, grøntsager, bælgfrugter, nødder og kornprodukter. Illustrationen nedenfor viser, at kød og andre animalske fødevarer fylder meget lidt blandt Adventisterne. Faktisk får de i gennemsnit mindre end 30 gram kød om dagen. Kød og animalske produkter er mere et supplement til deres kost, som er centreret omkring plantebaserede fødevarer. 

Selvom deres kost generelt ikke indlemmer store mængder af animalske fødevarer, så er der stadig forskel i næringsindtaget blandt de altspisende, vegetarerne og veganerne. Den største forskel ses ved, at veganerne i gruppen spiser mindre fedt og her er det særligt det farlige mættet fedt og transfedtsyrer, der øger risikoen for hjertekarsygdomme og åreforkalkning. Samtidig har veganerne det højeste fiberindtag blandt Adventisterne, da de spiser flest plantebaserede fødevarer. 

En stor undersøgelse fra 2015 viste, at et højt fiber indtag beskytter imod for tidlig død, hjertekarsygdomme og kræft. For hver gang du indtager 10 gram fiber, kan du sænke din risiko for at dø af: 

Endnu vigtigere kan du øge dine chancer leve et længere liv, da det reducerer risikoen for tidlig død med 11 procent

Blandt Adventisterne ser det ud til, at veganerne er mere beskyttet imod at udvikle diverse livsstilssygdomme og muligvis kan deres indtag af flere plantebaseret fødevarer være en forklaring herpå. I plantebaserede fødevarer findes der flere tusinde plantestoffer og antioxidanter, der beskytter imod blandt andet kræft, demens og hjertekarsygdomme. De sænker betændelse i kroppen og modvirker, at kroppens celler ældes og bliver skadet. Et studie fra februar 2019 undersøgte blodprøver, urinprøver og kostindtag blandt 840 Adventister. Her målte forskerne på blodet og urinets indhold af  plantestoffer, hvilket er en mere pålidelig måling end en registrering af, hvad deltagerne spiste. Resultaterne fra undersøgelsen viste, at veganerne havde flest plantestoffer flydende igennem kroppen. Mellem 60 til 500 procent mere end de altspisende Adventister. Dette kan være med til at give en forklaring på, hvorfor de har visse sundhedsfordele sammenlignet med de andre Adventister. 

Veganere er mest beskyttet mod sygdomme
De veganske Adventister ser ud til at udvikle færre kroniske sygdomme, særligt hjertekarsygdomme, type-2 diabetes og kræft. De er beskyttet mod at udvikle forhøjede risikofaktorer for at dø for tidligt. Som nævnt kan dette skyldes deres fiberrige kost, der er sprængfyldt med plantestoffer og antioxidanter. Her er deres tal sammenlignet med de altspisende Adventister: 

Samtidig har veganerne også den sundeste kropsvægt i gennemsnit. Ens BMI (body mass index) bør helst ligge under 25 for at være normalvægtig. Den veganske gruppe af Adventister er den eneste gruppe, som generelt har en normal kropsvægt

Med en lavere kropsvægt, kolesterol, lavere risiko for forhøjet blodtryk og et sundere næringsindtag, kan medvirke til, at de er mere beskyttet mod specifikke sygdomme. De har 16 procents reduceret risiko for alle kræfttyper. For de kvindelige veganere er de beskyttet mod brystkræft og kræft i kønsorganerne med op mod 34 procent. Det samme gør sig gældende for de mandlige veganere og prostatakræft, hvor risikoen er reduceret med 35 procent. Som illustrationen nedenfor viser, så strækker disse fordele sig også til en reduceret risiko for hjertekarsygdomme og type-2 diabetes. 

Spis mere plantebaseret?
Der er mange myter og forvirring om, hvilke fødevarer, der er de sundeste at indtage. Når man sammenligner kostformer kan man muligvis finde en overordnet anbefaling. Adventiststudierne præsenteret i dette blogindlæg viser, at et mere plantebaseret spisemønster kan optimere dine chancer for at leve et langt og sundt liv uden kroniske sygdomme. Det er de mest pålidelige koststudier udarbejdet til dato, hvorfor min anbefaling er klar. 

Spis mere plantebaseret og lev længere. Valget er dit. 

Luk menu