fbpx
Kulhydrater kan effektivt behandle type 2-diabetes

Kulhydrater kan effektivt behandle type 2-diabetes

(Klik på den fede skrift for referencer)

Kød og mættet fedt fra animalske fødevarer ser ud til at være en af hovedårsagerne til, at man udvikler type 2-diabetes. Mættet fedt ser ud til at være involveret i mange sygdomsprocesser helt fra forhøjet blodtryk og blodpropper til kræft og allergi. En fedtrig kost kan give kronisk betændelse i kroppen, hvilket også kan nedsætte ens insulin følsomhed.

En kronisk fedtrig kost kan nedsætte muskel- og levercellers følsomhed overfor insulin. Der ophobes cellefedt i musklerne, der blokerer insulinens evne til at bringe blodsukkeret ind i cellerne. Blodsukkeret bliver altså fanget i blodbanen. Fortsætter man med at spise en fedtrig kost dagligt bestående af kød, æg og mejeriprodukter kan kroppen ikke nå at få fjernet det ophobede cellefedt. Dette kan ende med en sukkersyge diagnose, hvor kroppen har brug for medicin til at forstærke insulins evne til at bringe sukkeret fra blodet over i musklerne. Fortsætter man sin livsstil, vil det være som at komme benzin på et brændende bål. Til sidst kan cellerne ikke oplagre mere fedt og det begynder at flyde over i blodbanen. Bugspytkirtlens betaceller, som producerer insulin, er meget overfølsom overfor fedt og dette stadie kan medføre, at den stopper med at producere insulin. Nu har kroppen brug for insulinindsprøjtninger for at holde styr på blodsukkeret som konstant stiger. Er man tvunget til at bruge medicin hele livet og måske være påvirket af bivirkningerne? 

Nej, ikke nødvendigvis. Ved at skifte en fedtrig kost ud med en kost rig på kulhydrater kan være den bedste behandling af type 2-diabetes. Tidligere har jeg skrevet skrevet om forskningen, der sammenlignede en vegansk kost med den almene diabetes kost. Her var den veganske kost mere effektiv til at reducere langtidsblodsukkeret og behovet for medicin. Det højeste fiberindtag var kun 21 gram. De oplevede gode resultater selvom de ikke engang nåede det anbefalede minimumsindtag af fibre på 25 gram. 

Lad os se på de kostforsøg, hvor fiberindtaget er omkring 50 gram eller derover hver dag. De er lovende og kan være den bedste behandling mod type 2-diabetes. 

Kost forsøg spækket med fibre

Mange med diabetes bliver bange for at spise kulhydratrige fødevarer. Jeg forstår logikken. Kulhydrater er jo sukker og spiser man det, stiger ens blodsukker vel? 

Ja, hvis du spiser hvidt brød, hvid pasta og drikker sukkervand. Fokuserer du derimod på at spise hele plantefødevarer som frugter, bønner, linser, brune ris, grov pasta, havregryn eller grøntsager i alle afskygninger, vil dit blodsukker blive mere stabilt. Disse fødevarer er mere end blot sukker. De indeholder fibre, vitaminer, mineraler og tusindevis af sunde plantestoffer samtidig med, at de giver kroppen de nødvendige kulhydrater vores kroppe har brug for. De mange plantestoffer kan dæmme betændelse i kroppen og modvirke, at man udvikler type 2-diabetes. 

Forskere har undersøgt effekten af at skifte fedtrig mad ud med plantebaserede fødevarer. 13 personer med type 2-diabetes og hjertekarsygdom blev instrueret i at spise mere plantebaseret med fokus på frugt, grøntsager, bønner, kerner og nødder. På 7 måneder kunne de reducerer deres behov for medicin med 80 procent. Deres blodtryk faldt til normale værdier, kolesteroltallet faldt og deres langtidsblodsukker faldt fra forhøjet til normale niveauer. Ved at spise flere plantefødevarer kunne de forbedre sundheden af deres kredsløb, tabe sig og få deres insulin til at virke bedre tiltrods for, at de nu behøvede markant mindre medicin. 

Hvad sker der så, hvis man får folk med diabetes til at spise 65 gram fibre hver dag

Husk, det anbefalede minimum er 25 gram. Min morgenmad indeholder for eksempel over 10 gram fibre, da 100 gram havregryn indholder 10 gram. Derudover topper jeg det med friske frugter, hvilket yderligere hæver fiberindholdet. Der synes dog langt op til de 65 gram, som 20 personer med type 2-diabetes i behandling med insulin fik. Først gav man dem den almene diabetes kost i 7 dage med et fiberindhold på 26 gram. Herefter var deres insulinbehov uændret. Efterfølgende kom der andre boller på suppen. Mere præcist var det nok kikærteboller. 70 procent af deres kalorier fik de fra bønner, linser, stivelsesholdige og andre grøntsager, fuldkorn og frugter. Kun 9 procent af deres kalorier kom fra fedt. De blev proppet med planter og det gav bonus. 

Alle deltagere reducerede deres behov for insulin. 10 ud af de 20 smed deres insulin fuldstændig og 7 halverede deres dosis på den fiberrige kost. Det tog i gennemsnit 16 dage! Forskerne fandt ud af, at en kulhydratrig kost med hele uforarbejdede plantefødevarer kan være den mest effektive behandling af diabetes. Lav på fedtrige fødevarer og høj på kulhydrater, fibre og næring. 

Kunne du tænke dig at få flere fibre ind i din daglige kost? Start med at erstatte kød med fiberrige proteinkilder som linser, kikærter og bønner. Prøv denne lækre opskrift på bønnetaco!

 

Luk menu