fbpx

Jeg anbefaler folk at spise en plantebaseret kost, hvor man spiser så mange hele uforarbejdede grøntsager, frugter, fuldkornsprodukter og bælgfrugter, som muligt. Dertil suppleres der med en lille smule nødder og kerner, men hovedparten af ens kost bør bestå af de fire førnævnte fødevaregrupper. Samtidig anbefaler jeg tilskud af D-vitamin til alle danskere i vinterhalvåret og B12-vitamin til folk, som udelukkende spiser plantebaseret. 

 

HVORFOR DENNE ANBEFALING?

Ernæringsforskningen peger på, at en mere plantebaseret livsstil kan forebygge og behandle mange kroniske sygdomme. Samtidig er det vurderet, at en vegansk kost er mere næringsrig end kostmønstre, som indlemmer animalske fødevarer såsom kød, mejeriprodukter og æg. Forklaringen ligger i, at det er sundere at få sine vitaminer og mineraler fra plantebaserede fødevarer, da de også indeholder enorme mængder af sundhedsfremmende biologisk aktive plantestoffer, antioxidanter og kostfibre. Disse næringsstoffer er vigtige for kroppen og findes udelukkende i plantebaserede fødevarer. Samtidig med, at du får flere sundhedsfremmende stoffer på en plantebaseret kost, så minimerer du også dit indtag af sundhedsskadelige stoffer. Disse er blandt andet kolesterol, mættet fedt, antibiotikarester, væksthormoner og kræftfremkaldende stegemutagener fra animalske produkter, der alle er forbundet med en øget risiko for at udvikle kroniske sygdomme. 

Den Nordamerikanske Diætistforening vurderede i 2016, at en veltilrettelagt vegetarisk og vegansk kost er næringsmæssigt tilstrækkelig og giver muligvis sundhedsfordele i forhold til forebyggelse og behandling af visse sygdomme. Den er passende til alle livets stadier og reducerer risikoen for sundhedsproblemer, såsom hjertekarsygdomme, type 2 diabetes, forhøjet blodtryk, visse kræfttyper og overvægt. Dette var et kvalitetsstempel af, at denne kostform er sund og mere optimal end kostformer, som indlemmer animalske fødevarer. 

Plantebaseret kost og sygdomme

En plantebaseret kost er effektiv i forebyggelsen og behandlingen af sygdomme fordi den forbedre din sundhed ved at:

 
 Med en plantebaseret kost viser forskninge, at du kan forebygge og behandle følgende sygdomme. Dette er blot et udpluk af, hvad forskningen har vist: 
 

Min anbefaling og kostråd

Dette er kun et udpluk af, hvad forskningen har vist om en plantebaseret kost. Konklusionen er klar. Spis mere plantebaseret og du kan forbedre din sundhed markant. Min anbefaling er, at du forsøger at spise så plantebaseret som muligt. Personligt går jeg efter de 100 procent, men måske ønsker du at spise 80 procent plantebaseret? Alle ændringer mod et mere plantebaseret spisemønster er godt for din sundhed, men husk på. Små ændringer giver små resultater, store ændringer giver større resultater. Valget er dit. Jeg har ændret min kost på baggrund af forskningen – måske kan jeg hjælpe dig med at leve et sundere liv?

 

MINE KOSTRÅD

  1. Spis minimum 400 g frugter og bær om dagen 
  2. Spis minimum 400-500 g farverige grøntsager hverdag (gerne kål og bladgrønne grøntsager)
  3. Spis fuldkornsprodukter dagligt (havregryn, brune ris, quinoa eller fuldkornspasta)
  4. Spis bælgfrugter dagligt (bønner, linser, ærter eller kikærter)
  5. Spis cirka 30 g nødder, kerner eller frø (gerne kværnede hørfrø, chiafrø eller valnødder)
  6. Drik vand, te eller kaffe samt plantedrikke
  7. Brug rigelige mængder af krydderurter og forskellige krydderier
  8. Begræns salt, sukker og olieprodukter
  9. Begræns eller undgå animalske produkter og forarbejdede fødevarer
  10. Suppler med B12-vitamin og D-vitamin i vinterhalvåret
Luk menu