fbpx
Kalium og leddegigt

Kalium og leddegigt

(Tryk på den fede skrift for at se referencerne)

Kalium og betændelse
Hvis man spiser mange kaliumrige fødevarer, så kan man reducerer risikoen for at udvikle hjertekarsygdomme og blodpropper. Nu tænker du sikkert: “Jeg skal spise bananer og mange af dem!”

Men bananer er slet ikke den bedste kilde til kalium. Du får cirka 350 mg per 100 gram banan. Derimod får du mellem 1000 og 400 mg, hvis du spiser 100 gram fuldkornsprodukter, bælgfrugter, rodfrugter, nødder, frø eller bladgrønne grøntsager. Banan bliver nemt overhalet. Nogen pastiller kan endda indeholde mere kalium end en banan. 

Nu har man testet om ekstra kalium kan modvirke ledsmerter for folk med leddegigt. Leddegigt er en autoimmun sygdom, hvor immunforsvaret er ude af kontrol og går til angreb på ens egen krop. Her ved man, at øget betændelse i kroppen kan være medvirkende til, at ledsmerterne forværres. Ved at give folk med leddegigt og ledsmerter 6000 mg kalium i tabletform om dagen, faldt deres smerterintensitet med hele 33 procent! Måske spiller kalium en rolle i forhold til betændelse i kroppen? Det antyder en ny teori i hvert fald. 

Kalium-kortisol teorien
Forskere har fundet ud af, at folk med leddegigt har lavere niveauer af binyrebarkhormon (kortisol) i kroppen. Binyrebarkhormon kan bruges til at sænke betændelse i kroppen. Dæmpe et overaktivt immunforsvar. Her mener man, at kalium spiller en rolle. Nyrerne skal bruge binyrebarkhormon til at udskille kalium igennem vores urin, så kroppen vil producerer mere binyrebarkhormon for at komme af med den øgede kalium i blodet. Mere binyrebarkhormon betyder mindre betændelse. Det kan måske forklare, hvorfor vegetarisk kost kan være en god behandling hos folk med leddegigt og psoriasis. De indtager flere kaliumrige fødevarer og det kan sænke betændelse i kroppen. Nedenfor kan du se, hvordan kalium-kortisol teorien muligvis kan sænke betændelse i kroppen og virke antiinflammatorisk. 

Hvor meget kalium er sikkert?
Ønsker du at sænke betændelse i kroppen, så vil jeg anbefale at spise flere af de kaliumrige fødevarer ovenfor. De er den bedste kilde til kalium, da de også indeholder fiber, antioxidanter samt andre vitaminer og mineraler. Det daglige anbefalede niveau ligger på 3500 mg og der kendes ingen øvre grænse. Stenaldermennesket har muligvis fået op imod 10.000 mg om dagen! I studiet, hvor personerne med leddegigt fik færre smerter, fik de 6000 mg på tabletform. Den bedste kilde vil dog være fra hele uforarbejdede plantefødevarer. Byt kylling og bøffer ud med kikærter og bønner. Det giver mere kalium, mere kortisol og mindre betændelse i kroppen. 

Luk menu