fbpx
Indisk stikkelsbær – et mirakelbær?

Indisk stikkelsbær – et mirakelbær?

(Klik på den fede skrift for referencer)

Indisk stikkelsbær også kaldet amla, må siges at være en sand superfood. 

En forskergruppe har testet 3100 fødevarer for deres indhold af antioxidanter for at finde de plantebaserede fødevarer med flest sundhedsfremmende stoffer. Vinderen af dette studie var amla. Et bær, som eftersigende skulle være i stand til at reducere ens risiko for at udvikle kræft. Når man tager ekstrakten fra amla, kan denne bremse væksten markant for leverkræft, brystkræft og tarmkræft. I hvert fald, når man tester det i et laboratorium. Desværre mangler vi studier, der viser, at amla-spisere får mindre kræft end andre. Lige nu er der ikke solid forskningsdata, som viser mirakelbærets effekt på kræft. Hvorfor så skrive et blog-indlæg om amla? 

Fordi amla kan gøre dit hjerte og det kredsløb en kæmpe tjeneste. Her er forskningen solid. Det kan forbedre din hjertesundhed på få uger og du kan opnå en effekt ved blot et par gram om dagen. Samtidig kan den være effektiv i forebyggelse og behandling af diabetes. Lad os dykke ned i forskningen bag denne superfood. 

Amla, kredsløbet og diabetes

Mange sygdomme opstår sent i livet. Årsagen til dette er, at vores livsstil kan forårsage daglige små skader på vores celler, som vi kan beskytte os imod ved at spise flere plantebaserede fødevarer. Antioxidanterne i plantefødevarer beskytter imod skader og kronisk betændelse i vores krop, hvilket kan være et vigtig element i at forebygge mange almene kroniske sygdomme som blodpropper, åreforkalkning eller kræft. 

Amla er den mest antioxidantrige plantefødevarer på kloden. Den har derfor potentialet til at modvirke en usund livsstils påvirkning af kroppen. Ganske rigtigt. Når man giver folk med type-2 diabetes 500 mg amla om dagen i 12 uger, falder deres betændelse i kroppen sammenlignet med kontrolgruppen, der modtog en snydepille (placebo). Samtidig faldt deres kolesteroltal og langtidsblodsukker, som er risikofaktorer for hjertekarsygdomme og diabetes. Disse forbedringer medførte også, at deres blodkar blev mere elastiske, hvilket kan være med til at forebygge udviklingen af åreforkalkning og blodpropper. Et andet studie fandt samme effekt. Amla modvirker stive blodkar. Ud fra disse studier, tyder det på, at amla kan være en gave til dit hjerte. 

Et lignende studie sammenlignede 500 mg amla og kolesterolsænkende medicins effekt på kredsløbet hos folk med forhøjet kolesterol og forhøjet blodtryk. Her virkede amla ligeså godt som kolesterolmedicinen til at sænke kolesterolniveauet i blodet. Som billedet nedenfor illustrere, så virkede amla faktisk bedre til at fjerne det farlige LDL-kolesterol fra blodet. Dog havde amla den fordel, at det også sænkede blodtrykket hos deltagerne. 

Tænk engang, amla kan forbedre kolesterolindholdet i blodet, sænke dit blodtryk, betændelse og blodsukker på én og samme tid? Hvis samme effekt skulle opnås med medicin, så var der brug for mange forskellige slags piller og alle med negative bivirkninger. Amla har kun positive bivirkninger, ja det skulle dog lige være pånær den let bitre smag. Kom en halv teskefuld i en smoothie, det smager du aldrig, men det vil give smoothie et næringsrigt spark. Personligt drysser jeg lidt på mine havregryn hver morgen. 

Ved blot 500 mg amla, hvilket er mindre end en halv teskefuld om dagen, kan man se en effekt for kredsløbet og ens blodsukker. Hvad sker der, hvis man giver deltagere med type-2 diabetes 3 gram amla om dagen? Det vil sige, 6 gange så meget, som de andre forskere brugte. Her er resultaterne fra 0 til 21 dage. Markante fald i kolesterol, LDL-kolesterol og blodsukker. 

På 21 dage gik deltagerne fra at have forhøjet kolesterol, blodsukker og LDL-kolesterol til normale niveauer. LDL-kolesterol skal helst under 1,8. Folk med disse niveauer ser ud til at være i den sikreste zone for ikke at blive ramt af en blodprop i hjertet. 

Selvom vi ikke har solide data, der viser, at amla kan beskytte imod kræft, så har vi her beviserne for, at det er en utrolig sund fødevare for vores kredsløb. Samtidig kan det have en positiv effekt i behandlingen af diabetes og ens langtidsblodsukker. Jeg anbefaler altid mine livsstilsdeltagere at finde plads til amla i dagligdagen. Om det er 500 mg eller 3 gram er underordnet. En effekt kan ses allerede fra 500 mg. 

Hvordan vil du have din daglige amla – på dine havregryn, i en smoothie eller på en helt tredje måde? 

Luk menu