fbpx
Er fisk hjerteguf eller hjertebluf?

Er fisk hjerteguf eller hjertebluf?

(Klik på den fede skrift for referencer)

Vi har alle hørt det. Spis mere fisk. Sådan lyder vores kostråd. Den primære årsag er, at fisk menes at give en mindre risiko for at udvikle hjertekarsygdom. Derfor anses fisk for at være en hjertesund fødevarer og den gavnlige effekt tilskrives fiskenes høje mængder af omega 3. 

Men hvor stammer denne anbefaling egentlig fra?

Jo, den stammer fra to danske lægers ekspeditioner til Grønland. Her undersøgte de 7 personers kostsammensætning og sammenlignede den med danskernes kost. De 7 indbyggere var fra byen Umanak med 1300 indbyggere. De repræsenterede 2,3 procent af Grønlands befolkning og byen lå mere end 100 kilometer fra det nærmeste hospital. Lægerne, Bang og Dyerberg, fandt frem til, at de 7 Grønlændere spiste meget få komplekse kulhydrater fra grøntsager, frugt og fuldkorn. Derimod fik de store mængder af animalsk fedt, særligt fra fisk. Denne kostform ville man ikke anbefale som en hjertesund kost, så Bang og Dyerberg undersøgte forekomsten af hjertekarsygdom i Grønland. Dette gjorde de ud fra den Grønlandske cheflæges rapporter, som ikke var særlig troværdige. For det første var rapporterne ikke baseret på obduktioner, men på dødsattester og hospitalsindlæggelser. Desværre er Grønland et stort land og cirka 30 procent af befolkningen levede for langt væk fra et hospital til at kunne indgå i disse rapporter. Trods den store måleusikkerhed, så konkluderede Bang og Dyerberg, at der så ud til at være en lav forekomst af hjertekarsygdomme i Grønland

I 1940’erne havde den danske læge A. Bertelsen, som tjente i Grønland, konkluderet at der var en hyppig forekomst af hjertekarsygdom i Grønland. Bertelsens rapport blev dog ignoreret, mens Bang og Dyerbergs resultater fra tvivlsomme rapporter lagde grundlaget for den anbefaling vi i dag har til hjertekarpatienter og den generelle danske befolkning. SPIS MERE FISK, det er sundt for dit hjerte

Sidenhen har man fundet ud af, at Grønlanderne har en høj forekomst af hjertekarsygdom. I 1988 udkom en rapport om grønlænderes dødelighed (død af enhver sygdom eller årsag) sammenlignet med den danske. Her fandt forskerne, at grønlændere har mere end dobbelt så stor risiko for at dø af enhver form for sygdom sammenlignet med danskerne. Danskerne ser endda ud til, at have 10 års ekstra levetid end grønlændere, så måske er deres kostform ikke så sundt, som tidligere antaget?

Lad os se på de nyere studier for at se, om fisk og omega 3 trods alt er vigtigt for hjertet og vores blodomløb. 

2012 ser ud til at være året, hvor denne anbefaling kunne omvendes til en myte. Når forskerne fulgte næsten 70.000 mennesker, der indgik i kliniske forsøg, så fandt de ingen bevis for, at omega 3 havde en gavnlig effekt på hjertesundheden. Dem, som fik dagligt omega 3, havde ingen sundhedsfordele i forhold til blodpropper, død af hjertekarsygdomme eller generel lavere dødelighed. I et studie med 20.000 mennesker, som havde en historik med hjertekarsygdomme, fandt forskerne samme billede. Et højere indtag af omega 3 virkede ikke sundhedsfremmende. Et tredje studie fra 2012 må siges at være kronen på værket. Her var det mere end 12.000 mennesker, som blev fulgt i 6 år og her havde omega 3 ingen effekt på, om folk udviklede hjertekarsygdomme eller ej. 

Så er fisk hjerteguf eller hjertebluf? 

Hjertebluf… De nuværende anbefalinger og den millionindustri, der producerer fiskeolie, ser ud til at være baseret på en tvivlsom undersøgelse tilbage i 1970’erne. Reelt set er omega 3 ikke et vidundermiddel mod hjertekarsygdomme. Vi har brug for omega 3, men det beskytter ikke vores hjerter. 

Luk menu