fbpx
Blåt er hjertegodt

Blåt er hjertegodt

(Klik på den fede skrift for referencer)

Vi ved at frugter og grøntsager er sunde for os og særligt vores kredsløb. Nogen fødevarer er dog særligt sunde for kredsløbet og her må blå og lilla plantefødevare løbe med en lille sejr. Forklaring ligger muligvis i, at de indeholder store mængder af plantestoffet antocyaniner. Disse stoffer kan hæmme betændelse i vores blodåre og reducere vores risiko for at udvikle hjertekarsygdomme, blodpropper og forhøjet blodtryk

Forskere har fundet ud af, at dem, der spiser flest blå og lilla fødevarer, har 32 procent lavere risiko for at udvikle blodpropper i hjertet. De sunde antocyaniner kan du finde i blå bær og lilla grøntsager som for eksempel rødkål eller rød spidskål. Så næste gang du står i supermarkedet og er ved at tage et almindeligt lyst spidskål, så bør du måske overveje at gribe ud efter det røde spidskål? 

Men hvor meget skal der til for at få en positiv effekt på dit kredsløb? 

For hver 15 mg antocyaniner du indtager, får du 17 procent lavere risiko for blodpropper i hjertet. øh.. ja. Hvordan ved du, at du får denne mængde? Det står jo ikke ligefrem bag på blåbærpakken, når du handler ind.

Bare rolig, der skal ikke meget til. Blot en halv kop blåbærte og så er du i mål!

En gruppe forskere har testet om blåbærte havde en effekt på det farlige kolesterol (LDL) hos en gruppe med genetisk forhøjet LDL-kolesterol. Som jeg tidligere har skrevet om, så er vi ikke vores geners skæbne. Dette forsøg viser tydeligt, hvorfor man bør spise sundere, hvis man har genetisk forhøjet kolesterol. Cirka 1 ud af 250 mennesker har forhøjet kolesterol på grund af deres gener, så det er generelt meget få mennesker. 

Hvilken effekt har blåbærte på genetisk forhøjet LDL-kolesterol? 

Forskerne tog 20 personer med genetisk forhøjet LDL-kolesterol og delte dem op i to grupper af 10 personer. Den ene gruppe skulle drikke én kop blåbærte hver dag i 6 måneder. Den anden gruppe var en kontrolgruppe og skulle fortsætte deres vanlige livsstil. Illustrationen neden for viser dig, hvad der skete. Hvis generne var forsøgspersonernes skæbne, så ville blåbærte ingen effekt have, selvom det indeholder 32 mg antocyaniner. 

Gruppen, som fik blåbærte, havde et markant dyk i deres LDL-kolesterol. Det betyder, at de havde en lavere risiko for at dø af en hjertekarsygdom før de drak teen.

Efter 6 måneder holdte de op med at drikke blåbærte og hvad skete der så? Deres LDL-kolesterol røg tilbage på det samme niveau. 

Et imponerende studie, som viser hvor stor en effekt et lille tebrev kan have. Kan du ikke lide te? Så vil jeg anbefale min egen opskrift på blåbær-bananbrød. Det smager fremragende og dit hjerte vil takke dig for det.

Luk menu